• Fri fragt ved køb over 899 kr.
  • 30 dages returret
  • Hurtig levering til døren

Sandspartel

Skal du bruge sandspartel til lofter og vægge eller gipspladesamlinger, så har vi lige det du skal bruge om det er medium eller grov sandspartel.

Hvad er sandspartel?

Sandspartel er en type vægbeklædning, der anvendes på vægge og andre overflader, til enten pletspartling eller fuldspartling af lofter og vægge, før disse bliver malet eller tapetseret. Sandspartel findes i mange forskellige tykkelser og grovheder, og den kan anvendes på alle former for overflader.


Hvordan bruger man sandspartel?

De mest brugte typer af sandspartel er medium spartelmasse, som bruges til at ligge armeringsbånd i gipspladesamlinger og til at pletspartle med eller til fuldspartling af loft eller væg. Bruger du medium sandspartel, kan du ligge meget tynde lag på af gangen, og så er den meget nem at slibe i med sandpapir bagefter.

Skal du fuldspartle dine vægge og rette dem op med spartelmasse, kan du med fordel bruge grov sandspartel til de første 1-2 lag, og afslutte med medium sandspartelmasse.


Ved brug af grov spartelmasse kan du ligge tykke lag på op til 6 millimeter af gangen.

Ved brug af medium sandspartel kan du ligge tyndere lag på, fra 1-3 millimeter af gangen.

Sandspartel er normalt lavet af pulveriseret sten, flyveaske eller cement og vand, og den færdige overflade er normalt meget glat. Sandspartel har en række fordele i forhold til andre typer beklædning.

Sandspartel er meget nemt at arbejde med, og det kan også anvendes til at udjævne små ujævnheder i overfladen. Sandspartel er også ret billigt, og det er let at finde i byggemarkeder.


Hvilken type skal man vælge?

Når du skal lave samlinger på dine gipsplader med armeringspapir eller armeringsbånd, så er det ikke helt ligemeget hvilken type sandspartel du anvender til dette. Mange af de billige sandspartler man finder i lavpris byggemarkederne, er ikke godkendte til ilægning af armeringspapir eller armeringsbånd, ved nybyggeri og for professionelle. Men er du "bare" en D.I.Y. - gør det selv person, så er det måske ikke så vigtigt hjemme i din egen stue. Men der er jo en grund til at byggetilsynet har lavet en lov om dette, nemlig for at holde en god kvalitet og god standart i nybyggerierne her i danmark.

Men love og regler er måske ikke det hele. Nogle af de billige sandspartler, kan indeholde for lidt klæbemiddel, så de ikke kan arbejde ordentligt sammen med din armeringspapir eller gipspladerne. Så overvej om det kan betale sig at spare 20-30kr. pr. spand sandspartelmasse, for så at stå tilbage med en usikker løsning.

De professionelle sandspartler er også lavet, så de ikke er nær så tunge at arbejde med og en professionel spand sandspartel, kan sagtens være 3-4 kilo lettere at løfte på også. Det er også nemmere at smøre din sandspartel ud på loftet eller væggen, hvis du vælger en proffessionel type.


Hvordan anvendes sandspartel?

Sandspartel påføres normalt med en spatel eller en rulle ved rullespartelmasse, og den kan også sprøjtes på med en speciel sprøjtemaskine, som du kan leje ved større projekter og nybyggerier. Sandspartel bruges ofte til at udjævne små ujævnheder i væggene, inden disse bliver malet eller tapetseret. Sandspartel kan også bruges til at skjule små revner og huller i væggene. Når sandspartelen er påført, skal den tørre helt, før der kan påføres maling eller tapet. Sandspartel kan også bruges til at lave flotte mønstre og effekter på væggene.


Hvor meget sandspartel går der til pr. M2?

Hvis du bruger medium sandspartelmasse og du ligger 1 millimeter tyndt lag på, vil du bruge ca. 1 liter sandspartel pr. M2. Altså en spand med 10 liter spartelmasse rækker til ca. 10M2 væg.


Hvor længe skal sandspartel tørre?

Sandspartel skal tørre indtil det er helt tørt, inden du kan gå videre med et nyt lag spartel eller opsætning af tapet eller filt osv. Typisk er sandspartlen tør dagen efter det er påført, med mindre rummet er for koldt og der er for høj luftfugtighed i rummet. Sørg for at der er en god varme i rummet og at der kan komme friskt luft ind og lidt gennemtræk, så fugten kan komme ud.


Medium sandspartel er hurtigst om at tørre op, hvorimod grov sandspartel kan tage lidt længere tid. Det er oftest fordi man også kan påføre et tykkere lag grov spartel, og derfor vil der være mere fugt som skal ud af spartlen igen.

Du finder alle oplysninger om tørretid og lagtykkelse på spanden med din sandspartelmasse.


Hvor kan jeg bruge sandspartelmasse?

Sandspartel kan bruges på de fleste overflader, lavet af puds, gips, beton, tegl, letbeton, træ m.m. så længe overfladen er ren, tør og fri for støv og løse partikler. Derudover skal du sørge for at der ikke er fugt eller vand i overfladen.


Sandspartel kan bruges på:

  • vægge og lofter
  • revner i væggene
  • huller i væggene
  • vægge med ujævnheder
  • lofter med ujævnheder


Hvordan sliber man sandspartel?

Sandspartel er nem at slibe med sandpapir. Montér din sandpapir på en slibeklods, som du sætter fast på et forlængerskaft. Kør slibeklodsen hen over sandspartlen i cirkelbevægelser og frem og tilbage. Du kan også leje en girafsliber hvis du skal slibe meget eller ved nybyggeri. Det er også muligt at købe en billig girafsliber online i byggemarkeder.


Hvordan fjerner man sandspartel?

Hvis du har fået noget sandspartelmasse på steder, hvor du ikke ønsker det. Det kan være på dørkarme og vindueskarme eller på gulvet eller tøjet. Så kan du nemt fjerne det igen, ved at bruge vand. Sandspartel er nemlig vandopløseligt, og går i opløsning når der kommer vand på.
Fjern først det meste af spartlen med en spatel eller skraber, og påfør godt med vand på en svamp eller klud. Gnub med vand indtil spartelmassen er væk. Er spartelmassen kommet på tøjet, er det bare at fjerne det meste fra tøjet inden tøjet vaskes i vaskemaskinen.

Skal man grunde sandspartel inden maling?

Ja du skal huske at grunde din spartlede væg med forankringsgrunder, inden du maler den med eks. vægmaling. Det gælder også for gipslofter du har spartlet i samlingerne med medium sandspartelmasse. Her skal du også grunde med forankringsgrunder inden de males med loftmaling.

Tilbud på sandspartel?

Skal du bruge en større mængde sandspartel til dit byggeri, så kan du kontakte os og få et godt tilbud på det samlede køb, evt. sammen med det maling du også skal bruge.