• Fri fragt ved køb over 899 kr.
  • 30 dages returret
  • Hurtig levering til døren

Jern og Metalmaling

Udendørs brug af maling på jern eller metal

Metalmaling er brugbart både indendørs og udendørs. Skal du have et flot resultat, er det dog vigtigt, at du får fat i den helt rigtige maling. Er det for eksempel alkydmaling, maling til aluminium eller metalgrunder, som du skal have fat i?

Er du ikke den store malermester, er det ikke helt simpelt at svare på disse spørgsmål. Heldigvis er der god hjælp at finde online. Her kan du ligeledes tage kontakt til fagfolk. På den måde skal dit metalværk nok blive flot at se på!

Udendørs brug af metalmaling; find den rigtige maling

Når du skal male dit udendørs metalværk, er det vigtigt at få fat i den helt rigtige metalmaling. For at du kan finde den rigtige metal maling, bør du vide hvilken slags metal, der skal behandles. Er der for eksempel tale om udendørs maling af aluminium eller maling til stål? Nogle typer af metal egner sig slet ikke til at blive malet. Dette gør sig dog kun gældende for de færreste metaller.

Formålet med maling til metal er blandt andet at beskytte dine installationer mod vind og vejr. Bliver metallet ikke malet, vil det nemlig lige så langsomt ruste. Dette skyldes blandt andet den relativt høje luftfugtighed, som vi har i Danmark. Med metalmaling har du mulighed for både at vælge den helt rigtige type af maling (for eksempel metal maling spray), men også den helt rigtige farve.

Metal maling; sådan får du et flot resultat ved maling af metal

Maling af metal er ikke svært, det kræver blot, at du ved, hvordan du skal gribe opgaven an. For at opnå et godt resultat, er det vigtigt, at metallet får den rette behandling, inden det bliver malet. Dette kan blandt andet være med en rustgrunder eller rustværn.

Når du skal give dig i kast med metal maling, er første step, at skidt og snavs skal fjernes. Dette kan du enten gøre med terpentin eller rensebenzin. Maling ovenpå rust er ikke en god idé. Er der rust på metallet, bør dette derfor afrenses med en stålbørste eller sandpapir.

Herefter er metallet klar til at blive malet med en rustgrunder eller en metalgrunder. Dette er en form for rustbeskyttende maling, som kan give dit metal et beskyttende lag og stoppe rust.

Efter du har malet med din grundmaling til jern, er det tid til at male med en oliebaseret maling som alkydmaling.

Metal maling udendørs og overfladebehandling af jern

Overfladebehandling af jern har stor betydning, hvis der er tale om udendørs metal. Bliver rustbeskyttelse maling ikke påført, vil jernet nemlig langsomt begynde at ruste. Dels ser dette ikke specielt flot ud, og dels vil det føre til, at metallet med tiden bliver svagere. Der er dog visse forskelle på maling til jern udendørs og maling til jern indendørs. Når du maler udendørs, bør du nemlig bruge olie maling, hvorimod det er fint at bruge vandbaseret maling indendørs.

Oliebaseret maling kan for eksempel være alkydmaling. Denne form for maling gør overfladen hård, blank og mere vandtæt. Desuden hæfter alkydmaling godt på vanskelige overflader som metal. Alkydmaling er dog ikke sundt at indånde i længere tid. Når det gælder maling af metal, bør du finde den helt rigtige maling til dine metalværker. I dag er dette dog ikke svært, da du kan finde store mængder af viden online. Således kan du for eksempel blive klogere på maling af aluminium og maling til rusten jern.

Maling ovenpå rust – er det muligt?

Hvis du har at gøre med metal, der allerede er rustet, er det naturligvis relevant at vide, om det er muligt at komme maling ovenpå rust. Maling på rust kan godt lade sig gøre. Dog vil du få den bedste beskyttelse, hvis du anvender rustbeskyttelse maling på nyt metal. Derfor bør du ikke vente med at bruge din metal maling udendørs, til metallet allerede er rustet. Sætter du i stedet ind i god tid, er der gode chancer for, at du kan holde dit metalværk smukt i mange år.

Maling til metal er en videnskab i sig selv. Du kan dog sagtens komme langt ved blot at købe metalgrunder og en oliebaseret maling. Ved at give dit metalværk to lag af disse, vil det garanteret klare sig bedre, end det gjorde før. Selvom det er muligt at finde maling til rusten jern, er det en god idé at give overfladebehandling af jern, inden rusten sætter ind.

Fjernelse af maling på metal

Hvis du skal fjerne maling fra metal, findes der forskellige metoder, som du kan kaste dig over. Fjernelse af maling på metal kan blandt andet ske ved hjælp af brun sæbe, kaustisk soda eller en varmepistol.

Skal du finde den helt rigtige metode til at fjerne maling fra metal, bør du vælge en metode, som du føler dig tryg ved. Hvis du er klar til at trække i arbejdshandskerne, kan fjernelse af maling på metal sagtens lade sig gøre!