• Fri fragt ved køb over 899 kr.
  • 30 dages returret
  • Hurtig levering til døren

Stuklister

Du finder let den stukliste, der passer til dit projekt, her på siden. Skulle du have spørgsmål til produkterne eller opsætningen af dem, så er du meget velkommen til at kontakte os

Stuklister
Hvad er stuklister?

Stuklister er den udsmykning, der sidder i, på og omkring et loft. I dag bruges begrebet stuk om f.eks. friser, der er den vandrette stukliste, der bruges mellem væg og loft. Det er ofte denne type, som vi forbinder med selve begrebet. Men ser man på definitionen af stuk og stuklister, så dækker begrebet også de rigt udsmykkede cirkler, der sidder omkring lampeudtag i loftet. Det samme gælder de udsmykninger, der sidder rundt om rosetter i loftet, nemlig stuk rosetter. Disse ses af og til også på hele loftet. Ordet stuk bruges i dag også om udendørs udsmykning, der er fremstillet i beton. Det kan være gesimser, balustre (små søjler) og altaner.

Stuklisternes historie

Helt tilbage i 1500-tallet blev der udført stukarbejde på mange danske slotte og herregårde. Sønderborg Slot er det første sted, man har kendskab til, at der blev opsat stuk og stuklister i Danmark. De helt gamle stukarbejder blev skåret i træ, men da det var en langsommelig proces af få skåret blot få meter stuk, var det forbeholdt de få. De helt gamle stuklofter blev den gang skåret på stedet, mens de små detaljer blev støbt og brugt i forskellige kombinationer. Stuklister af træ blev senere afløst af stuk i gips og polyurethan skum, som vi også kender det i dag.
Gipsen blev støbt i forme og blev opsat af professionelle stukkatører.
På daværende tidspunkt lavede man også loftgesimser, som ligeledes blev fremstillet af gips. I begyndelsen af 1960’erne begyndte man så at fremstille stuk af kunststof nærmere bestemt af polyurethan skum og flamingo. I dag laves stuklister både af plast, træ, polyurethan og flamingo.
I 1970’ernes parcelhuse ses stuklister ikke så ofte, da de hvidmalede lofter blev erstattet med trælofter og skyggelister. Stukken er dog vendt tilbage i dag i takt med, at vi igen er blevet mere detaljeorienterede i vores boligindretning.

Sådan bruges stuklister i dag

I nybyggeri ses stuklister ikke så ofte, men de benyttes stadig en del i forbindelse med renovering og istandsættelse af ældre huse og lejligheder. Mange muremestervillaer fra perioden mellem 1915 og 1930 har stuk og friser. Disse er ofte meget enkle i mønster og udformning.
Hvis din gamle stuk af gips har mindre skader, kan du godt reparere den med gips. Men hvis stukken har mange og/eller store skader, eller har den været malet over så mange gange, at det er svært at se de mange små detaljer og mønstre, så kan det være bedre at tage den ned og sætte nye stuklister op i evt. polyurethan eller flamingo.

Hvis din stuk stadig ser pæn ud, kan du friske den op ved at male den. Du skal god først rense stukken, inden du maler den. Dette kan være et stort arbejde, og det sviner også en del. Har din stuk været malet over med plastmaling, kan du rense den ved hjælp af tapetklister. Du skal lave en tyk grød af tapetklister, som du smører på stukken i et tykt lag. Bagefter dækker du kan til med folie, hvilket får klisteren til at trænge ind i malingen, så den bliver løsnet. Du skal fjerne tapetklisteret med en blød børste, så du undgår at lave skader i stukken. Alternativt kan du dække tapetklisteret med et gammelt lagen, som du lader sidde på i 48 timer. Nu kan du trække lagen og tapetklister af, og malingen følger med af. Sidder der stadig rester af maling i stukken, kan du fjerne det med en gammel tandbørste eller en ispind, som er gode at skrabe med. Brug aldrig skarpe redskaber, da du nemt kommer til at ødelægge stukken med dem.
Kalket stuk kan renses af med lunken vand. Her er det en god ide at bruge en svamp eller en blød børste, og skal der skrabes er tandbørster og ispinde også her velegnede redskaber.

Valg af nye stuklister

Skal dine stuklister udskiftes, eller vil du blot have stuk op, så er spørgsmålet om, hvorvidt du skal vælge plastik, gips eller flamingo i høj grad op til dig. Det er svært at se forskel, når først stukken er sat op og er malet. Stuklister af gips anses af mange for mere ægte, og det er også et særdeles holdbart materiale. Kan du ikke selv sætte din stuk op, så kan en maler, tømrer eller murer sætte den op for dig. Stuklister af flamingo vejer ikke ret meget, hvilket gør det nemmere for dig selv at sætte den op. Dog fås de som regel ikke i så mange forskellige designs som stuk af gips gør. En del af det stuk, du kan købe i dag, er hul, så du kan skjule ledninger til tv, højttalere og så videre i den. Det giver dig den fordel, at din stukliste ikke blot er til pynt, men at den samtidig tjener et godt formål som ledningsskjuler.

Orac er kvalitet for små penge

Kvalitets stuklister med en god hårdhed finder du naturligvis her i shoppen. Du kan eksempelvis vælge AXXENT fra Orac. God kvalitet og billige priser. Og nem at sætte op.

Stuklisterne leveres fra dag til dag med GLS. Fragten er GRATIS ved køb over kr. 499,-

Alle stuklister bliver leveret på din adresse, med "må stilles" anført på fragtbrevet, så du slipper for at GLS tager stuklisterne med retur igen, hvis du ikke er hjemme.

Find dine stuklister hos maler-maling.dk. Stuklister er den liste, der sidder mellem væggen og loftet. Vi har et stort udvalg af stuklister i forskellige størrelser, materialer og med mange forskellige mønstre. Du finder et stort udvalg af stuklister i god kvalitet hos maler-maling.dk, hvilket gør det muligt for dig at finde netop den stukliste, der passer til din smag, dit hjem og dit budget.