• Fri fragt ved køb over 899 kr.
  • 30 dages returret
  • Hurtig levering til døren

Hvad er bedst - olie- eller vandbaseret træbeskyttelse?

Størsteparten af de træbeskyttelser, der anvendes på udvendigt træ idag, er malinger med plastalkyd (olie) som bindemiddel, der fortyndes med vand.

Tit er der uenighed om hvorvidt vandbaserede træbeskyttelser, er gode nok og om de er lige så gode som "de gamle" oliemalinger.

Oliebaseret alkyd træbeskyttelse

Træbeskyttelser med alkyd og olie som bindemiddel (de terpentin fortyndbare), vil med tiden tørre hårdt op og blive sprøde, hvilket betyder de skaller af.

Oliebaseret træbeskyttelse, har oftest terpentin, som transportmiddel, som så fordamper ved brug og efter påføring.

Vandbaseret træbeskyttelse

En vandfortyndbar træbeskyttelse er "ældningsfri" hvilket betyder at den bibeholder sin elastisitet. Det er en stor fordel at der er elastisitet i træbeskyttelsen, når træet nedenunder arbejder, i koldt og varmt vejr og fugtigt og tørt vejr. Derfor er det en fordel at male med vandbaseret træbeskyttelse. Det er nemlig pga. revner i træbeskyttelsen, at vand og skidt og snavs som skimmel og svamp kan komme ind i træet. Så hvis man kan bibeholde denne "membran" af træbeskyttelse ovenpå træværket, så kan det ikke rådne eller gå til.

Solen er træværkets værste fjende

Solen er træet værste fjende, hvad revner angår. Når solen har fået træet til at revne, kan vandet og skidtet komme ind i træet, og så har vi balladen, og træværket kan begynde at rådne. Så sør for at vedligeholde din træbeskyttelse, så det ikke får revner. Det er altid billigst at vedligeholde, i forhold til at reparere og udskifte træværk eller vinduer og døre.

Vandbaseret indeholder meget olie

De vandbaserede træbeskyttelser, indeholder også meget olie og midler imod råd og svamp, så de beskytter træet rigtig godt. Vandet i træbeskyttelsen er faktisk kun et transportmiddel, som fordamper efter påføringen. En meget mere miljøvenlig og personvenlig udgave af en træbeskyttelse. Vandbaseret træbeskyttelse er også meget nemmere at vaske af både fingre og pensel og malerrulle.