• Fri fragt ved køb over 899 kr.
 • 30 dages returret
 • Hurtig levering til døren

Opsætning af fotostater


Hvordan sætter jeg fotostater og fototapeter op?


Her viser jeg hvordan man sætter en fototapet af verdenskortet op.

Dette fototapet med verdenskortet, består af 4 stykker papir, men det er samme opsætningsmetode, ved flere stykker papir.

Fototapeten kommer i et paprør, hvorpå der er en udførlig opsætningsvejledning på.
Tapetklister, passende til fototapeten, er med i pakken.Dette værktøj skal du bruge til opsætning af dit fototapet.

 1. Først skal du tjekke om der er fejl i trykket, på fototapeten. Hvis der er fejl, skal der reklameres over fejlen, inden opsætning. Reklamationer efter opsætning godkendes nemlig ikke fra fabrikken af fototapeten. 2. Så måler du højden på din væg, så du kan finde midten af væggen. Sæt en lille streg, med en blyant, hvor midten er (dette gælder selvfølgelig kun, hvis du ønsker verdenskortet, skal sidde midt på væggen).  Mål væggens længde, for at finde midten den vej også, og sæt en lille streg, så den er ud for den første streg du satte før i midten af højden.  Tag dit vatterpas og forlæng stregen ud i en god meter, så du har den at sætte fototapeten op efter.  Det samme gør du med den lodrette streg. Forlæng den op i ca. 80cm. og det samme nedad.  Nu har du et stort kryds, midt på din væg, som er i lod og vatter, som du kan opsætte fototapeten efter. 3. Rør den medfølgende klister op i en liter lunken vand. Du kan bruge en balje eller en rullespand som her. 4. Afdæk en stykke af gulvet med afdækningspap og læg den første 1/4 del af fototapeten på den, med bagsiden op.
  Du skal begynde med den nederste venstre 1/4 del af fototapeten. 5. Smør klisteren på med enten en klisterkost eller som her, en minimester rulle (en lille rulle 15cm.) Det går noget hurtigere, at smøre klisteren ud på fototapeten, med en lille rulle. 6. Når du har smurt et lag klister på fototapeten, skal den ligge og trække i ca. 3 min. Sørg for at der er nok klister i kanterne.
  Husk at alle stykkerne skal ligge og trække lige lang tid, da papiret udvider sig og de skulle gerne udvide sig lige meget, alle stykkerne.
  Fototapeten har tendens til at rulle sammen i hjørnerne, men det skal du bare rette ud igen, og give lidt mere klister, så den ikke tørre ud i hjørnerne. Det må den ikke! 7. Når fototapeten har ligget og trukket i de 3min. skal den sættes op.
  Du tager den i hver ende, og tilpasser den ved krydset i midten, og får den til at hæfte fast i midten af krydset, og arbejder dig ud mod enden, til venstre og tilpasser den stregen. 8. Når fototapeten sidder fast for oven, glatter du den ud med din tapetbørste.
  Kommer der buler eller vulker, trækker du bare fototapeten af, indtil du kan glatte den helt glat ud igen, med tapetbørsten. 9. Glat fototapeten helt ud med tapetbørsten.
  Arbejd ud fra midten så evt. luftlommer bliver presset ud i siderne på fototapeten. 10. Tør evt. overskydende klister af, med en fugtig klud.
  Klister på forsiden er ikke så godt, da det kan give glans forskel og ser ikke så godt ud på fototapeten, bagefter.  Så sidder det første felt oppe, og du kan begynde at smøre klister på felt nummer to.

Felt nummer to, som er den øverste i venstre side af fototapeten, er lidt svær at sætte op alene.
Jeg fik hjælp af fotografen, derfor er der ingen billeder af selve opsætningen, men den skal tilpasses stregen i midten, og overlappe den nederste fototapet, med ca. 2 millimeter.

Du kan bruge bogstaverne og landene at kigge efter. De skal helst være over hinanden, og passe sammen, så man kan læse hvad der står, bagefter.
Hvis der er forskel i mønsteret, fordi den ene har udvidet sig mere end den anden, anbefaler vi at man fordeler denne forskel, eller vælger at det er ude i kanterne der er forskel, og ikke lige midt på billedet.

Blyantstregen er ikke så vigtig mere, det skal være bogstaverne og landene som skal passe sammen nu, fremover.

Felt nummer tre er meget nem at sætte op!
Du sætter den op mod den vandrette streg, og tilpasser den, med bogstaverne på den første fototapet, så de og landene, passer sammen.Felt nummer fire er igen en svær én, så du skal igen have en hjælpende hånd.
Tilpas den med den nederste fototapet og den øverste til venstre, så bogstaver og lande passer sammen.
Glat godt efter med tapetbørsten og kør en fugtig klud, henover samlingerne, for at tage overskydende klister.
Tør også siderne af med kluden, da der nemt kan komme lister ud i siderne, når du glatter fototapeten ud, med din tapetbørste.Det færdige resultat er rigtig flot! :-)

Pas på! Man kan godt blive bidt af det, og få lyst til at sætte flere fototapeter op i huset ;-D

Go arbejdslyst!

 


BEMÆRK at fototapeter af papir, vil udvide sig når det bliver våd af klisteren du smører på. Derfor er det vigtigt, at alle stykkerne både får lige meget klister og at de ligger og trækker i lige lang tid.

Hvis et af stykkerne ligger i længere tid og trækker end de andre, vil den jo bliver større i højden og bredden, og derfor vil mønsteret på fotostaten eller fototapeten, blive lidt skævt.

Et stykke, kan godt udvide sig over 1cm. så det er ikke så lidt der sker i papiret, når det bliver vådt.

Er det en birkeskov eller bare en fotostat eller fototapet med mange små mønstre på, vil problemet ikke blive ret stor. Men er der få store mønstre i billedet eller evt. en bro med lige snore eller streger, så kan det komme til at se lidt dumt ud, hvis de sidder skævt overfor hinanden.

Hvis du vil undgå dette, skal du gå efter fotostater eller fototapet i non-woven/Vlies kvalitet, som ikke udvider sig eller trækker sig sammen, ved påføring af klister. De er meget nemmere at opsætte end fotostater og foto tapet af papir.

 

Har du yderligere spørgsmål om opsætning af fototapet og fotostater, så er du velkommen til at ringe eller skrive til os på maler-maling.